Για περισσότερα από 99.000 παιδιά που έχουν πάρει μέρος από το 1993 στο Πρόγραμμα, η "Παιδική HELMEPA" υπήρξε μέσο περιβαλλοντικής ενημέρωσης και δραστηριοποίησης και ίσως κινητοποίησης φίλων, συγγενών, τοπικών φορέων και κοινωνιών σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η δραστηριοποίηση των παιδιών θα ήταν αδύνατη χωρίς την υποστήριξη περισσοτέρων από 3.600 Εκπαιδευτικών που πλαισίωσαν εθελοντικά τις Ομάδες Παιδικής HELMEPA όλα αυτά τα χρόνια στο έργο τους.
Παιδική HELMEPA

Όπως οι ίδιοι γράφουν στην Παιδική HELMEPA, το Πρόγραμμα αποτελεί για τους Εκπαιδευτικούς πολύτιμο εργαλείο για να εκφράσουν την δημιουργικότητα τους και να καλλιεργήσουν αίσθημα εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς στη χώρα.

Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι η ενθάρρυνση που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα "Παιδική HELMEPA", που τους προσφέρει την απαραίτητη συναισθηματική δύναμη να εκφραστούν ελεύθερα σε μια τέτοια συλλογική πρωτοβουλία.

Global 500

Η πρώτη διεθνής αναγνώριση του Προγράμματος "Παιδικής HELMEPA" ήρθε το 1998 από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα UNEP του Ο.Η.Ε., που απένειμε στα παιδιά της Παιδικής HELMEPA το Βραβείο Global 500.

Το Μάρτιο του 2000 ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) προσκάλεσε στην έδρα του στο Λονδίνο δυο παιδιά-μέλη του Προγράμματος "Παιδική HELMEPA", τα οποία μίλησαν στην ολομέλεια των μελών του, που ήταν τότε 166 χώρες και 63 μη-κυβερνητικοί οργανισμοί.
 


Με απλά, θερμά λόγια τα παιδιά αυτά περιέγραψαν τις ανησυχίες τους για το θαλάσσιο περιβάλλον και πώς δραστηριοποιούνται οι Έλληνες μαθητές με τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα "Παιδική HELMEPA".  Από τότε, η Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση των Νέων αποτελεί θέμα των τακτικών Συνόδων της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (MEPC/IMO).

 
Παιδιά - μέλη της Παιδικής HELMEPA
Η Παιδική HELMEPA στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα

Το Νοέμβριο 2002 το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα βράβευσε τα 2.667 παιδιά-μέλη του Προγράμματος "Παιδική ΗELMEPA" και τους εκπαιδευτικούς τους για την εθελοντική τους συμμετοχή και δράση στο περιβαλλοντικό αυτό πρόγραμμα.  Στην τελετή αυτή τιμήθηκαν οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συνέδραμαν τη λειτουργία του προγράμματος, εκπρόσωπος-μέλος της CYMEPA JUNIOR, ο Επίτιμος Πρόεδρος της HELMEPA Καπετάν Βασίλης Κ. Κωνσταντακόπουλος και η συντονίστρια του Προγράμματος "Παιδική ΗELMEPA".


Ήδη προωθείται η δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας με παιδιά άλλων χωρών όπου η HELMEPA βοήθησε να ιδρυθούν παρόμοια προγράμματα.  Συγκεκριμένα λειτουργούν ήδη οι εξής παρόμοιες με τη HELMEPA Ενώσεις αντίστοιχα στις χώρες AUSMEPA-Αυστραλία, BRITMEPA-Αγγλία, CYMEPA-Κύπρος, ΝΑΜΕPA - Bόρεια Αμερική, PHILMEPA-Φιλιππίνες, TURMEPA-Τουρκία, UKRMEPA-Ουκρανία και URUMEPA-Ουρουγουάη. Πλέον οι Ενώσεις αυτές συνεργάζονται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - INTERMEPA, που ίδρυσαν από κοινού τον Ιούνιο 2006.

Τον Οκτώβριο του 2004, Ομάδες των παιδικών Προγραμμάτων των HELMEPA και TURMEPA, αντάλλαξαν επισκέψεις στη Χίο και το Cesme.
Τα παιδιά από τις δύο χώρες, συνοδευόμενα από γονείς, εκπαιδευτικούς και στελέχη των δύο Ενώσεων, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να εγκαινιάσουν μια έκθεση ζωγραφικής με έργα παιδιών από την TURMEPA, να πραγματοποιήσουν συμβολικούς καθαρισμούς σε παραλίες και των δυο περιοχών, να δώσουν συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ και να αποδείξουν σε όλους πως το περιβάλλον δεν έχει σύνορα.

 
Ομάδες παιδικών προγραμμάτων HELMEPA και TURMEPA
Η επικοινωνία μεταξύ παιδιών από διαφορετικές χώρες μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των προκαταλήψεων μεταξύ λαών και την κατανόηση της παγκόσμιας διάστασης των περιβαλλοντικών απειλών.  Έτσι, ίσως γίνει κοινή συνείδηση σε όλους ότι η θαλάσσια ρύπανση δε γνωρίζει ανθρώπινα σύνορα και ανταγωνισμούς και πως η ζωή στον πλανήτη μας εξαρτάται από ένα ισορροπημένο, καθαρό θαλάσσιο περιβάλλον.

 
Η Παιδική HELMEPA πρεσβευτής του ΙΜΟ για το θαλάσσιο Περιβάλλον
Επίσης, τον Οκτώβριο του 2006 δύο δωδεκάχρονες μαθήτριες μέλη των HELMEPA και TURMEPA από τη Λέρο και την Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα, προσκλήθηκαν από τον ΙΜΟ και μίλησαν στους εκπροσώπους των κρατών, τονίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια για την προστασία του περιβάλλοντος στενεύουν.

 

Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ, τον Ιούλιο του 2005 παιδιά-μέλη του Προγράμματος "Παιδική HELMEPA" από την Κάλυμνο, της CYMEPA από την Κύπρο και της TURMEPA από την Τουρκία συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παιδιών για το Περιβάλλον ως "Πρεσβευτές του ΙΜΟ για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος". Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ στην Ιαπωνία με τη συμμετοχή 600 παιδιών από 66 χώρες. Στη συνέχεια, παιδιά-μέλη του Προγράμματος "Παιδική HELMEPA" συμμετείχαν στα ανάλογα συνέδρια που οργανώθηκαν από τη UNEP στη Μαλαισία το 2006 και στη Νορβηγία το 2008.

 
Η Παιδική HELMEPA πρεσβευτής του ΙΜΟ για το θαλάσσιο Περιβάλλον
Η Παιδική HELMEPA πρεσβευτής του ΙΜΟ για το θαλάσσιο Περιβάλλον


Στο συνέδριο στη Νορβηγία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αντιπροσώπων του Προγράμματος "Παιδική HELMEPA" από τη Σαντορίνη και ένα μέλος της Παιδικής CYMEPA από τη Λεμεσό της Κύπρου. Με το κλείσιμο του Συνεδρίου τα παιδιά παρουσίασαν τις ακόλουθες Εθελοντικές Δεσμεύσεις που υιοθέτησαν και αποφάσισαν να μεταφέρουν στα παιδιά των χωρών τους :


ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Να περπατάμε, να χρησιμοποιούμε ποδήλατο και μέσα μαζικής μεταφοράς, να μοιραζόμαστε το αυτοκίνητο με άλλους
Να σβήνουμε να φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο
Να μην αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής
Να προωθήσουμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Να αντικαταστήσουμε τις συμβατικές λάμπες με λάμπες φθορισμού
Να μειώσουμε το θερμοστάτη και να επιλέξουμε να φοράμε πιο ζεστά ρούχα

ΝΕΡΟ
Να κάνουμε πιο σύντομα ντους
Να κλείνουμε τη βρύση και να εξοικονομούμε νερό
Να μη ρυπαίνουμε τα ποτάμια, τις θάλασσες και τους ωκεανούς
Να συμμετέχουμε σε Εθελοντικούς Καθαρισμούς Ακτών Να ξαναχρησιμοποιούμε το καθαρό νερό για πότισμα
Να χρησιμοποιούμε περισσότερο κρύο και λιγότερο ζεστό νερό

ΒΙΟΠΟΙΚΟΛΟΤΗΤΑ
Για κάθε γενέθλιά μας να φυτεύουμε δέντρα
Να μην ψαρεύουμε υπερβολικά, να μην κυνηγάμε υπερβολικά και να μην τρώμε υπερβολικά
Να μειώσουμε την αποψίλωση των δασών
Να προστατεύουμε τα απειλούμενα είδη ζώων και φυτών
Να συμμετέχουμε σε Περιβαλλοντικά Ενημερωτικά Προγράμματα στο σχολείο, την κοινότητα ή την περιοχή μας


ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Να επιλέγουμε τοπικά και οργανικά τρόφιμα
Να μειώσουμε τη χρήση της πλαστικής σακούλας και του χαρτιού
Να αγοράζουμε περιβαλλοντικά φιλικά προϊόντα
Να μην αγοράζουμε πράγματα που δεν έχουμε ανάγκη
Συμφωνία HELMEPA-LRET

 

Το Lloyd’s Register Educational Trust επιβράβευσε τον Οκτώβριο 2008 το Πρόγραμμα "Παιδική HELMEPA" προσφέροντας οικονομική υποστήριξη για μία 3ετία, αυξάνοντας τον αριθμό των μελών, κατά 1.000, σε 4.000. Επίσης το Σχέδιο Δράσης εμπλουτίστηκε με νέες ερευνητικές δράσεις και πειράματα.

Εκθέσεις  έργων ζωγραφικής Ομάδων Παιδικής HELMEPA

Έκθεση έργων ζωγραφικής Ομάδων του Προγράμματος φιλοξενήθηκε στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών το Μάιο του 2012, ενώ το Μάρτιο του 2013 φιλοξενήθηκε στον Πολιτιστικό χώρο «ΦΛΟΙΣΒΟΣ», τον Ιούνιο στο λιμένα της Θεσσαλονίκης και τον Οκτώβριο στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας.


Βραβεία Διαγωνισμού Ζωγραφικής 2015

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Προγράμματος "Παιδική HELMEPA" το 2015, είχε θέμα «Λιμάνια, Ακτές και Γαλάζιες Θάλασσες» και ήταν υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας.

 


 
 
 
Αθήνα,