Οι άνθρωποι της Ελληνικής ναυτιλίας κατάγονται παραδοσιακά από παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας και συνδέονται ιστορικά με τη θάλασσα. Για το λόγο αυτό ζήτησαν από την αρχή όπως η HELMEPA ενημερώσει περιβαλλοντικά και τους ανθρώπους στη στεριά γιατί και αυτοί συμμετέχουν στη ρύπανση ακτών και θαλασσών.

Το 1983 για πρώτη φορά στην Ελλάδα η HELMEPA πραγματοποίησε ετήσιο πρόγραμμα ενημέρωσης Κοινού παρουσιάζοντας περιβαλλοντικές Εκθέσεις σε διάφορες περιοχές στη χώρα, τηλεοπτικά μηνύματα, αφίσες και οργανώνοντας μαθητικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής. Έτσι, οι μεγάλοι είδαν παιδιά, μαθητές, προσκόπους και άλλους να καθαρίζουν συντονισμένα και με τη δική τους θέληση ακτές και να μαθαίνουν τι πραγματικά είναι η ρύπανση ακτών και θαλασσών από σκουπίδια που προέρχονται από τη στεριά.
Παιδική HELMEPA Seagull
Παιδική HELMEPA
Σύμβολο του προγράμματος ήταν και είναι ακόμη ο "Γλάρος" της HELMEPA που πολλές φορές χρησιμοποιήθηκε σε ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλες Μεσογειακές χώρες. Ακόμη, προβλήθηκε και στην Ευρώπη σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από Κοινοτικά Προγράμματα της HELMEPA στην Ελλάδα.

Από το 1983 μέχρι το 1992, 150.000 μαθητές που επισκέφθηκαν τις Εκθέσεις της μαζί με τους Εκπαιδευτικούς τους έδωσαν στη HELMEPA τις απόψεις τους στα γραπτά ερωτηματολόγιά της. Το συμπέρασμα από τις απαντήσεις ήταν ότι παιδιά 7 έως 13 ετών είναι εκείνοι οι Έλληνες που νοιάζονται περισσότερο για το περιβάλλον.

Οι μαθητές πρότειναν να βρεθεί ο τρόπος και τα μέσα ώστε να μπορέσουν οι ίδιοι να μιλήσουν για το περιβάλλον, να πουν τις ιδέες τους και έτσι να τους σεβαστούν οι μεγαλύτεροι.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα αυτού του Περιβαλλοντικού Προγράμματος.

Επίσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος λειτουργούν ειδικές για παιδιά Περιβαλλοντικές Εκθέσεις που φιλοξενούνται σε εταιρείες - μέλη της HELMEPA. Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Περγάμου 5, Νέα Σμύρνη, 171 21, Αθήνα τηλ: 9343088, fax: 9407327

e-mail: helmepajunior@helmepajunior.gr

 
 
 
Αθήνα,